Skip to main content

Nieuwe manieren voor het opsporen van niertumoren

Christiaan Widdershoven – arts-onderzoeker nierkanker

Nierkanker is een vorm van kanker die regelmatig voorkomt. Het betreft twee tot drie procent van alle gevallen van kanker. Vaak wordt de tumor per toeval ontdekt bij een onderzoek van de buik voor een andere klacht. Bij het ontdekken van zo’n tumor is het van belang om te weten of de tumor goedaardig is en enkel observatie behoeft, of kwaadaardig is en er serieuze behandeling in de vorm van bijvoorbeeld een operatie, chemo- of immunotherapie nodig is.

Op dit moment gebruiken we een nierbiopt om erachter te komen waaruit een gezwel in de nieren bestaat. Een biopt is het nemen van een klein hapje uit de nier om zo onder de microscoop te kunnen bekijken of deze cellen goed- of kwaadaardig zijn.

Voor de scriptie van mijn geneeskundestudie heb ik onderzoek gedaan naar de timing van dit nierbiopt. Moet dit voor een operatie, of kan dit mogelijk tijdens de operatie gebeuren? We ontdekten dat het nemen van een biopt vóór de operatie de kans op overbehandeling verkleint, omdat we dan een groep goedaardige afwijkingen vinden die niet behandeld hoeft te worden. Het nemen van een biopt tijdens de operatie geeft pas uitkomst over wat er behandeld is, met daarbij het risico dat we er nadien achter komen dat de behandelde tumor goedaardig was en de behandeling dus niet echt nodig was.

Als arts-onderzoeker borduur ik verder op dit onderzoek en doen we onderzoek naar nieuwe manieren voor het opsporen van niertumoren en het onderscheid maken tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren. Zo kijken we naar een nieuwe vorm van echografie, waarbij er door middel van contrastvloeistof tumoren in beeld kunnen worden gebracht. We hopen met deze nieuwe methode een nierbiopt overbodig te kunnen maken en enkel door middel van een echo van buitenaf onderscheid te kunnen gaan maken tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren, zodat patiënten hopelijk in de toekomst geen belastend nierbiopt meer hoeven te ondergaan.

Een tweede lijn van onderzoek is inzicht krijgen in kwaliteit van leven na een operatie voor nierkanker. Dat doen we met name met vragenlijsten die door de patiënt zelf worden ingevuld; zogenaamde PROMS (Patient Reported Outcome Measures).