Slimme naalden

Snellere, betere en minder pijnlijke diagnostiek en behandeling van nierkanker

Mara Buijs – Arts-onderzoeker

Op de afdeling urologie in het AMC doen we onderzoek naar OCT bij het opsporen van nierkanker.
Hiervoor kijken we, net als bij prostaatkanker, naar beter en snellere diagnostische en behandelingstechnieken. Als een niertumor wordt gezien op bijvoorbeeld een CT-scan, dan is er vaak een biopt nodig om het type niertumor te kunnen bepalen.

In het AMC hebben we een techniek ontwikkeld om deze tumor onderscheiding nog sneller en misschien ook beter te kunnen doen. Tijdens nierbiopten doen we een lichtmeting zodat dit later gekoppeld kan worden aan de diagnose. Deze lichtmeting heet Optical Coherence Tomography (OCT). OCT is een nieuwe beeldvormende techniek die weerkaatsend licht gebruikt om goedaardige en kwaadaardige tumoren zeer snel te kunnen onderscheiden. Als het type tumor nader bepaald is, kunnen er vele behandelingen gekozen worden. Een nieuwe, en misschien effectievere en efficiëntere behandeling is Irreversibele Elektroporatie(IRE).
IRE is een minimaal invasieve behandeling die gebruikt maakt van stroomstootjes om tumorweefsel te vernietigen.  Door de huid worden naalden rondom de tumor geplaatst die achter elkaar korte, elektrische stroomstootjes afgeven. Uit eerste onderzoeken blijkt dat deze nieuwe behandeling de belangrijke structuren zoals grote vaten intact laat, maar wel het tumorweefsel vernietigd. Op de afdeling urologie in het AMC zijn we nu gestart met IRE als behandeling van kleine niertumoren (<4cm).

Hierbij een publicatie van de arts-onderzoeker over haar onderzoek.

Cure for Cancer

De Stichting Cure for Cancer is volledig financieel afhankelijk van baten uit giften, schenkingen en sponsoring. De stichting ontvangt namelijk géén subsidies van de overheid voor goede doelen.

© 2019 Cure for Cancer - Website door INTERWEAVE - Joost Bloom

De stichting Cure for Cancer heeft een ANBI status