Geavanceerde diagnostiek van blaaskanker

esmee-liem-nieuw-1Geavanceerde diagnostiek van blaaskanker

Esmee Liem – Arts-onderzoeker

Op de afdeling urologie in het AMC doe ik onderzoek naar een nieuwe, veelbelovende beeldvormingstechniek bij patiënten met urotheelcel kanker. Urotheel is de binnenbekleding van de urinewegen, waaronder de nieren, urineleiders en de blaas vallen. Op dit moment wordt de tumor operatief verwijderd, waarna de patholoog deze onder de microscoop bekijkt en dan een uitspraak kan doen over onder andere de agressiviteit.

De nieuwe beeldvormingstechniek, de confocale laser endomicroscopie (CLE), is een soort super microscoop, die zo verkleind is dat het in een dunne draad (probe) past. Met de CLE is het mogelijk weefsel en tumoren tijdens een operatie op microscopisch niveau te bekijken, voordat het verwijderd wordt.
Hiermee willen we onderzoeken of het mogelijk is met de CLE al in een eerder stadium een uitspraak te kunnen doen over de agressiviteit van een tumor.

Hierbij een publicatie van de arts-onderzoeker over haar onderzoek.

Cure for Cancer

De Stichting Cure for Cancer is volledig financieel afhankelijk van baten uit giften, schenkingen en sponsoring. De stichting ontvangt namelijk géén subsidies van de overheid voor goede doelen.

© 2022 Cure for Cancer - Website door INTERWEAVE - Joost Bloom

De stichting Cure for Cancer heeft een ANBI status