Skip to main content

Nieuwe behandelingen vinden voor oppervlakkige blaastumoren

Jons van Hattum – Arts-onderzoeker

Na mijn studie geneeskunde heb ik als arts-assistent op de afdeling urologie van het AMC gewerkt. Tijdens mijn werk viel het me op hoe vaak oppervlakkige blaastumoren na een eerste volledige behandeling terug kunnen keren. Sinds eind 2018 doe ik daarom in het AMC onderzoek naar blaaskanker. Mijn onderzoek richt zich op nieuwe behandelmogelijkheden om het terugkeren van blaastumoren te voorkomen.

In het laboratorium werk ik met blaaskankercellen en microscopie waarbij we het effect van verhitting door middel van elektromagnetische golven op individuele cellen onderzoeken. Dit zou als hulpmiddel bij blaasspoelingen kunnen worden gebruikt of een op zichzelf staande behandeloptie zijn.

Daarnaast voeren we in meerdere ziekenhuizen in Nederland een studie uit waarbij we de rol van Metformine bij mensen met blaaskanker onderzoeken. Dit tablet is van oorsprong een medicijn voor de behandeling van diabetes mellitus maar het is mogelijk ook een effectieve en veilige therapie voor blaaskanker. Met deze studies hopen we de beschikbare behandelingen van blaaskanker uit te breiden en het risico op recidieven, een hernieuwde optreden van de ziekte, te verkleinen.