Skip to main content

Op maat gemaakte diagnostiek en behandeling voor blaaskanker

Ben Max de Ruiter – Arts-onderzoeker

Binnen mijn promotietraject kijk ik naar blaaskanker, de opsporing (diagnostiek) en de behandeling hiervan.

Blaaskanker is een rotziekte. Het wordt vaak pas in een laat stadium opgemerkt en de tumor moet vrijwel altijd worden verwijderd via een kijkoperatie onder narcose. Ondanks het verwijderen van de tumor komt deze helaas vaak terug en moeten mensen meerdere operaties en aanvullende behandelingen ondergaan. Daarom kijken wij in het AMC naar een nieuwe beeldvormende techniek genaamd confocale laser endomicroscopie. Dit is een techniek waarbij door middel van microscopische beelden een afwijking al in het lichaam (blaas) kan worden beoordeeld. Deze techniek kan reeds op de polikliniek worden toegepast. Als wij eerder weten of de tumor goedaardig of kwaadaardig is kunnen wij daar gerichter actie op ondernemen en zouden potentieel minder mensen een operatie hoeven ondergaan.

Daarnaast weten wij dat de afgelopen 50 jaar er weinig winst is behaald in de gemiddelde levensduur en kwaliteit van leven voor een patiënt met gevorderde (spier-invasief) blaaskanker. Nog steeds krijgt het leeuwendeel van de mensen een zware operatie met als uitkomst een urinestoma. Bestraling met chemotherapie is een optie, maar de uitkomst hiervan is nog niet zo goed als wanneer mensen een operatie ondergaan.

Immunotherapie is een nieuwe veelbelovende therapie bij met name blaaskanker die specifiek ons immuunsysteem helpt kankercellen op te sporen en gericht te behandelen. Door de toevoeging van immunotherapie aan bestraling met chemotherapie kijken wij of mensen met gevorderde blaaskanker ook zonder stoma verder kunnen leven. Dit onderzoek heet de ‘CRIMI’ studie*. Uiteindelijk denken wij door middel van op maat gemaakte diagnostiek en behandeling de vooruitzichten en de kwaliteit van leven van mensen met blaaskanker te verbeteren.

Bent u zelf  blaaskanker patiënt of kent u iemand die deze ziekte doormaakt, dan kunt u meer informatie over deze studie vinden op https://www.kanker.nl/trials/983-crimi-studie-spierinvasieve-blaaskanker