Skip to main content

Op zoek naar een effectieve en minder agressieve behandeling van prostaatkanker

Luigi van Riel – Arts-onderzoeker

Laser ablatie therapie is een interessante en in studieverband opkomende techniek ter behandeling van prostaatkanker. Sinds maart 2019 kan ik, met steun van de Stichting Cure for Cancer en het Amsterdam UMC, onderzoek doen naar de effectiviteit van laser ablatie therapie bij lokale prostaatkanker. Deze therapie kan een belangrijke plek in gaan nemen binnen de mogelijke behandelopties van prostaatkanker, met name omdat deze behandeling echt minimaal invasief zou zijn bij kleine prostaattumoren. Het kan namelijk onder plaatselijke verdoving verricht worden.

De werking van laser ablatie therapie berust op verhitting en vervolgens afsterven van kankercellen door middel van laserlicht. Dit wordt toegepast middels naalden die gericht geplaatst kunnen worden in de prostaatkanker om daarbij omliggende structuren niet te beschadigen en dat leidt tot minder bijwerkingen, zoals incontinentie en impotentie.

Met deze studie hopen we de beschikbare behandelingen van prostaatkanker verder uit te breiden en het risico op bijwerkingen en het her-optreden van prostaatkanker te verminderen. Echter voordat deze nieuwe techniek  kan worden toegepast, zullen er eerst een aantal basale onderzoeken dienen plaats te vinden en daar ga ik me de komende drie jaar mee bezighouden.

Klik hier voor meer info/proefschrift