Skip to main content

Prostaatkanker

[av_one_full first]

[av_heading heading=’Beeldvormingstechniek prostaatkanker op basis van ultrageluid’ tag=’h1′ style=’blockquote modern-quote’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ padding=’15’ color=” custom_font=”]
Lorum ipsum dolora
[/av_heading]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
onderzoekers_4In samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft het AMC een beeldvorming techniek ontwikkeld die nauwkeurig tumoren in de prostaat kan lokaliseren. De technologie, die gebaseerd is op ultrageluid, kan in potentie bovendien zien hoe agressief de tumoren zijn. Dit kan leiden tot betere en meer aangepaste behandeling. Bij deze nieuwe techniek worden microbubbels ingespoten, een contrastmiddel zonder bijwerkingen. De minuscule bubbels reageren anders op ultrageluid dan menselijk weefsel of bloed, waardoor ze van buitenaf te volgen zijn, tot in de kleinste bloedvaatjes toe.

Het onderzoeksteam is bezig met een onderzoek, waarbij biopsieën worden gedaan, ondersteund door de beelden van deze nieuwe techniek. Daardoor zijn de biopsieën wel gericht, en dus veel doeltreffender en hoeven mogelijk ook minder biopten te worden genomen. In een volgende stap wordt de ultrageluidtechniek gebruikt om te kijken of een biopsie wel of niet nodig is, waardoor het aantal biopsieën danig zal afnemen.
[/av_textblock]

[/av_one_full][av_sidebar widget_area=’onderzoeken’]