Skip to main content

Prostaattumoren

matthijs-scheltema-2-nieuwNieuwe vormen van behandeling en diagnostiek van prostaattumoren.

Matthijs Scheltema – Arts-onderzoeker

Irreversibele Elektroporatie (IRE) is een nieuwe techniek waarbij lokaal prostaatkanker behandeld wordt. Door het perineum (het stuk huid tussen de balzak en de anus) worden een aantal naalden geplaatst om gericht de prostaattumor te doden middels elektrische schokken. Door alleen lokaal de tumor te doden worden omliggende structuren minder of niet beschadigd, wat kan leiden tot minder bijwerkingen (incontinentie of impotentie).

In het AMC wordt verder nog onderzocht hoe we deze omliggende structuren nog beter kunnen sparen, onder andere door gerichtere behandeling. Door het gebruik van de MRI zijn wij steeds beter in staat prostaatkanker weer te geven, alleen zorgt het nemen van biopten voor het bekijken onder de microscoop nog voor vertraging tot dat de diagnose gesteld kan worden.

Door een microscoop ter grootte van een draad (confocale laser endomicroscopie) via een naald in de prostaat te brengen, evalueren wij of het mogelijk is om direct de diagnose te stellen. Gecombineerd zouden deze onderzoeken in de toekomst kunnen leiden tot een directe diagnose en behandeling.